Chocoladetaart op West-Indische wijze

Ingrediënten

Taartdeeg

Gekruide ganache

Chocoladenougatine

  • 50 ml melk
  • 50 gr glucosestroop
  • 150 gr fijne suiker
  • 150 gr grué (buitenkant van de cacaoboon geroosterd en fijngemalen)
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Indisch
Dessert

Bereiding

  1. Taartdeeg: Doe de boter en de poedersuiker in een kom en klop met een elektrische handmixer tot een romige massa (begin op lage snelheid en verhoog naarmate de boter zachter wordt). Klop er de eierdooier onder en zeef er vervolgens de bloem en de cacao in. Voeg een snufje zout toe.

  2. Klop tot alles goed vermengd is en vorm dan een deegbal van het mengsel met je handen. Rol het deeg uit en bekleed er 6 taartvormpjes met een diameter van 9 cm mee of een ondiepe taartvorm met een diameter van 20 cm. Doorprik het deeg met een vork en plaats 10 minuten in de diepvriezer. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak 12-15 minuten op 180 °C.

  3. Ganache: Breng de room, de specerijen en de glucose aan de kook. Laat 10 minuten trekken en giet daarna door een zeef over de chocolade. Wanneer het mengsel lauwwarm is, meng je er zachtjes de boter onder met een houten lepel. Vul de taartbodem tot aan de bovenkant met dit mengsel. Laat op kamertemperatuur opstijven.

  4. Chocoladenougatine: Verwarm de melk, glucose en boter in een pan. Voeg daarna de suiker toe. Laat koken tot er zich een dikke stroop vormt (geen karamel). Als je een suikerthermometer hebt, verwarm dan tot hij 106 °C aangeeft. Voeg de “grué” toe en meng goed. Giet het mengsel op een vel siliconenpapier of een bakblik met antikleeflaag. Laat bakken op 180 °C tot het een mooie karamelkleur krijgt.

  5. Wanneer de nougatine begint af te koelen, kun je hem snijden met een scherp mes of vormen met je handen. Laat de nougatine volledig afkoelen en versier er dan de taart mee. Werk af met enkele kaneelstokjes, steranijs, grué en bladgoud.

  6. Serveer met vanilleroomijs of een lepel slagroom.

0

Nog geen stemmen