Hoe bereid ik zelf kerrie?

De specerijen en kruiden in kerrie of curry, ook de commercieel bereidde, zijn meestal geroosterd en fijngemalen. Zélf kerrie bereiden is technisch niet zo moeilijk, maar het is wel een hele kunst om een mooi evenwicht te vinden tussen de verschillende smaakelementen. In India wordt kerrie zoals 'masala' traditioneel thuis bereidt.

De specerijen worden droog geroosterd in een zware pan tot ze licht bruinen en een nootachtig aroma ontwikkelen. Geroosterde specerijen kun je lang bewaren in een goed afgesloten pot, maar vers zijn ze natuurlijk op hun best. Je kunt de geroosterde specerijen fijnmalen in een mortier, maar het gaat gemakkelijker in een speciale, elektrische maalmachine.

Kerrie bevat soms naast gedroogde ook verse specerijen en kruiden. Als je die met elkaar mengt krijg je in plaats van een poeder een kerriepasta.
Beide gebruik je in gerechten op dezelfde manier, maar het kan wel nodig zijn om kerriepoeder eerst wat aan te legen met een beetje (kook)vocht. Gelukkig kun je vandaag ook heel goede vooraf bereide kerriemengelingen zoals vadouvan kopen.